Digital Signal Processing Questions and Answers, Set 8

Digital Signal Processing Questions and Answers


Q1. 
For what kind of signals one sided z-transform is unique?

Answer : 
Causal signal


Q2. 
Sampling rate conversion by the rational factor I/D is accomplished by what connection of interpolator and decimator?

Answer : 
Cascade


Q3. 
If a system is said to be invertible, then?

Answer : 
One-to-one correspondence between its input and output signals

Q4. 
The ‘Envelope delay’ or ‘Group delay’ is the time delay that the signal component of frequency ω undergoes as it passes from the input to the output of the system.

Answer : 
True


Q5. 
For a signal x(n) to exhibit even symmetry, it should satisfy the condition |X(-ω)|=| X(ω)|.

Answer : 
True


Q6. 
What is the frequency range(in Hz) of Electroencephalogram(EEG)?

Answer : 
0-100


Q7. 
Which of the following is the advantage of Hanning window over rectangular window?

Answer : 
Less side lobes


Q8. 
Which of the following is true in case of Overlap add method?

Answer : 
M-1 zeros are appended at last of each data block


Q9. 
The 4N quantization errors are mutually uncorrelated.

Answer : 
True


Q10. 
What is the transform that is suitable for evaluating the z-transform of a set of data on a variety of contours in the z-plane?

Answer : 
Chirp-z transform

Post a Comment

0 Comments