Basic Electrical Engineering Questions and Answers, Set 13

Basic Electrical Engineering Questions and Answers


Q1. 
A battery converts___________

a) Electrical energy to chemical energy
b) Chemical energy to electrical energy
c) Mechanical energy to electrical energy
d) Chemical energy to mechanical energy

Answer: b


Q2. 
A current of 2A flows in a wire offering a resistance of 10ohm. Calculate the energy dissipated by the wire in 0.5 hours.

a) 72Wh
b) 72kJ
c) 7200J
d) 72kJh

Answer b


Q3. 
Practically, if 10kJ of energy is supplied to a device, how much energy will the device give back?

a) Equal to10kJ
b) Less than 10kJ
c) More than 10kJ
d) Zero

Answer: b


Q4. 
Materials which easily allow the passage of electric current are known as ______

a) Insulators
b) Conductors
c) Dielectrics
d) Semi-conductors

Answer: b


Q5. 
A wire of length 2m and another wire of length 5m are made up of the same material and have the same area of cross section, which wire has higher resistance?

a) Both have equal resistance
b) The 2m wire has higher resistance
c) The 5m wire has higher resistance
d) The value of resistance cannot be determined from the given data

Answer: c


Q6. 
A wire having an area of cross section = 10sqm and another wire having an area of cross section= 15sqm, have the same length and are made up of the same material. Which wire has more resistance?

a) Both have equal resistance
b) The 10sqm wire has higher resistance
c) The 15sqm wire has higher resistance
d) The value of resistance cannot be determined from the given data

Answer: b


Q7. 
Which of the following statements are true with regard to resistance?

a) Resistance is directly proportional to a length of the wire
b) Resistance is directly proportional to an area of cross section of the wire
c) Resistance is inversely proportional to the length of the wire
d) Resistance is inversely proportional to the resistivity of the wire

Answer: a


Q8. 
Which, among the following is a unit for resistivity?

a) ohm/metre
b) ohm/metre2
c) ohm-metre
d) ohm-metre2

Answer: c


Q9. 
What is the resistivity of Copper?

a) 1.59*10-8ohm-m
b) 2.7*10-8ohm-m
c) 7.3*10-8ohm-m
d) 5.35*10-8ohm-m

Answer: a


Q10. 
Calculate the ratio of the resistivity of 2 wires having the same length and same resistance with area of cross section 2m2 and 5m2 respectively.

a) 5:7
b) 2:7
c) 2:5
d) 7:5

Answer: c

Post a Comment

0 Comments